Jak nie marnować żywności? – podstawowe porady

Wielu z nas kupuje zbyt wiele jedzenia, którego później nie jest w stanie zjeść.

Marnowanie żywności – definicja problemu

Czasem mamy świetny pomysł na posiłek podczas zakupów w sklepie, a później jednak nie chce nam się go zrealizować. Innym razem chowamy produkt do lodówki i po prostu o nim zapominamy zanim się zepsuje. Świeży chlebek szybko wysycha i traci na wartości. Powinniśmy zainteresować się bardziej niemarnowaniem jedzenia. Na świecie wciąż wielu ludzi głoduje.

Ile żywności marnuje się w Polsce?

W Polsce również, a przeciętnie Polak wyrzuca aż 235 kg żywności na osobę rocznie. To jest bardzo dużo. Nie marnując jedzenia nie tylko będziemy produkować mniej odpadów, ale przyniesie to również korzyści dla naszego portfela. Na zakupy spożywcze zawsze powinniśmy wychodzić z listą niezbędnych produktów i nie robić spontanicznych zakupów. Ponad to na zakupy powinniśmy wychodzić najedzeni. Głodni z pewnością kupimy więcej produktów, z których część może ulec zmarnowaniu. Poza planowaniem listy zakupów powinniśmy również zaplanować nasze przynajmniej główne posiłki na kilka dni. Wiemy wtedy co chcemy przygotować do jedzenia i nie tracimy czasu na myślenie o tym, wykorzystujemy przy okazji większość zasobów z naszej lodówki.

Co kilka dni warto przejrzeć zawartość lodówki i domowej spiżarni i opróżnić ją. Warto mieć kilka ulubionych dań resztkowych. Jednym z nich będą wszelkiego rodzaju zapiekanki. Do ich przygotowania świetnie nadadzą się resztki warzyw, wędlin, kiełbasy, sera i jajek. Przygotowanie również będzie bardzo proste. Gdy ugotujemy większą ilość obiadu i wiemy, że nie zdążymy tego wszystkiego zjeść możemy danie przełożyć do pojemnika i zamrozić. Mamy wtedy doskonały awaryjny obiad i nic się nie marnuje. Nadmiar surowych owoców i warzyw również możemy mrozić i wykorzystywać w późniejszym czasie. Podobnie jak z chlebek. Wcześniej trzeba go jedynie po porcjować na kromki. W coraz większej ilości miast w Polsce powstają jadłodzielnie.

Więcej artykułów związanych ze zdrowym i ekologicznym stylem życia, znajdziesz w serwisie https://www.tygodnik24.pl/.

Są to punkty, do których możemy przynieść nadmiar zdatnej do spożycia żywności i podzielić się nią z kimś. Sami z jadłodzielni również możemy jedzenie dla siebie zabrać. Jest to świetna inicjatywa, dzięki której możemy przestać marnować żywność.